Sparrispasta med chorizo och parmesan

Nu är jag ringrostig vid datorn och jag har nästan glömt bort hur man gör inläggen 😉 Att ni är många som gett upp väntan på nya inlägg det vet jag men ibland blir det andra saker som är roliga. Just nu längtar jag till vår och sommar men det är fortfarande väldigt mycket snö kvar på min gård. Jag har satt tomater, paprika, grön/svartkål, Nya zeeländsk spenat och tagetes och tänker som vanligt att det ska bli enorma skördar, ha ha det blir vad det blir! Några plantor är stora och har fått nya krukor och några har knappt tittat upp.

Sparris är väl ändå vårigt och gott, tysk text på etiketten…. då har den inte rest så långt tänkte jag men det hade den.. ojojoj skämsmössa på…… men nu är den uppäten och här får ni receptet.

Pastan blir god att toppa med bacon eller rökt sidfläsk om du inte har chorizo.

Vill du ha den vegansk så byt ut grädden till en mjölkfri variant och skippa färs, smör och ost såklart.

INGREDIENSER 3-4 port.

  • 300g okokt pasta, valfri sort
  • 1 knippe grön sparris, 250 g 
  • 400g chorizofärs eller färska korvar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 dl grädde
  • 1,5-2 dl pastavatten
  • 1 kyckling eller grönsaksbuljongtärning
  • 2-3 msk pressad citron + zest från citronen
  • 2-3 dl riven parmesan
  • nymalen svartpeppar och ev. salt
  • olivolja + smör till pannan

Gör så här

  1. Smula färsen och stek den krispig i en stekpanna, har du färska korvar så ta bort skinnet.
  2. Koka pastan al dente i saltat vatten. (spara några dl av kokvattnet)
  3. Ta bort det nedersta på sparrisen med en kniv eller bryt bort.
  4. Dela sparrisen i 2-3 cm bitar och lägg topparna åt sidan.
  5. Fräs sparrisen snabbt  i olivolja och en smörklick, låt vitlöken fräsa med.
  6. Tippa i 1,5 dl pastavatten, buljongtärning, citronzest, citronsaft och grädde i pannan och låt det småputtra några minuter.
  7. Lägg sparristopparna i en skål och slå på kokande vatten och låt de ligga några minuter.
  8. Vänd ner såsen i pastakastrullen, rör ned 1,5 dl parmesanost, smaka av med kryddor.
  9. Späd med mera pastavatten om du vill ha pastan mera såsig och krämig.
  10. Servera på varma tallrikar eller på ett stort fat, toppa med chorizo, sparrisknoppar och parmesan.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*