Sallad med svartrötter och lite till………..

Stackars mannen han tyckte att det låg långa ölkorvar i svalen! 
Det är kul att köpa något man aldrig smakat eller lagat och svartrötter har jag spanat på ett tag. Jag har googlat runt och läst och dom kallas för  "fattigmanssparris", kan kokas, friteras eller stuvas till både kött, fisk eller som ensamrätt.
Planen var att steka fläskfilé till men jag ändrade mig och det blev en sallad med bacon och ost istället.

Det viktiga verkar vara att lägga rötterna i någon syra direkt efter skalning så dom inte mörknar.
Jag hade varken citron eller ättika och glömt att vinäger visst är lite syraaktigt hmm … så jag tog lime och apelsinsaft . Det kändes dumt att kasta saften (en snålgen jag har) så jag kokade rötterna i den + lite vatten och en nypa salt i drygt 15 minuter. Jag delade sedan rötterna på längden, stekte dom lätt bruna i baconfettet, strödde över vitlök, hackad persilja och kryddade med salt och peppar.

SALLAD 2 pers
2 svartrötter
saft av citron, lime eller apelsin
1 paket bacon
100g halloumiost
1 stor avokado
2 nävar ruccola
8 körsbärstomater
2 msk citronolja
1 klyfta vitlök
2 msk hackad persilja
salt och nymalen svartpeppar
1 msk smör

Börja att skala, dela i bitar, lägg i citronvatten och koka rötterna.
Skiva osten och stek den i smöret.
Stek baconet.
Stek rötterna i baconfettet, fräs med vitlök, strö över persilja och krydda.
Dela avokadon i skivor och skaka runt dom med citronolja, salt och svartpeppar.
Lägg ruccolan i botten på 2 tallrikar och lägg sedan dit resten av "salladen".
Servera direkt, lite ljummen med ett smaskigt bröd som jag var utan idag!

Svartrötterna var ganska likt sparris men inte lika smakrika. Salladen fick många olika konsistenser och det gillar jag, len avokado, gnekig ost, krispigt bacon, svartrötter med lite tuggmotstånd osv…..
Jag gjorde ingen dressing till salladen utan citronoljan fick göra lite av det jobbet.

2 Kommentarer

  1. åh, svartrötter är så himla gott! det är roligt att dom är så vita inuti 😉

  2. Svartrötter är jättegott! Lite svåra att få tag på här bara, men när jag hittar dom slår jag till! Brukar gratinera i ugn med med hollandaise! Såå gott! Hoppas helgen varit bra!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*