Rödingtartar med chips, grönkål, picklad lök och pepparrotsmajo

rödingtartar2 rödingtartar3

rödingtartar5 rödingtartar6

Det här blev grymt gott ska ni veta som en förrätt eller en lätt middag. Jag brukar få fina fiskar av en snäll släkting som fiskar mycket (tack Tommy) och var sugen på att göra tartar av en fisk. Du måste lära mig att filéa firren bättre Tommy men buljongen blev god med ”köttiga” ben!

När jag googlade fick jag fram ett recept av Catarina König som fick mig att gå igång lite. Jag hade inte hennes ingredienser hemma mer än potatis så tillbehören blev på mitt vis! Vill man göra det enklare så köp färdiga rotfruktchips och rör ned örter och pepparrot i en färdig majonnäs.

 

INGREDIENSER

  • 2 rödingfilèer a´100g, ta bort skinnet
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker

PICKLAD RÖDLÖK

  • 1 rödlök i tunna skivor
  • 1/2 dl ättika 12%
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten

MAJO

  • 1 rumsvarm äggula
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk vinäger, äpelcider tog jag
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk finskuren gräslök
  • salt

CHIPS

  • 2 potatisar
  • rapsolja
  • salt

GRÖNKÅLSCHIPS

  • 5 dl grönkål i bitar utan tjock stam
  • 3 msk rapsolja
  • salt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda socker och salt och strö det på båda sidor av fisken, låt den ligga och grava i 40-60 minuter.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten och slå det över den skivade rödlöken.
  3. Sätt ugnen på 150 grader, skala potatisen och skiva den tunt, gärna på en mandolin.
  4. Värm oljan i en kastrull och fritera potatisskivorna tills de får lite färg. Ta upp med hålslev och låt chipsen ligga på hushållspapper, salta.
  5. Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja och salt, vänd runt kålen och kör den i ugnen tills den är krispig men inte bränd i ca 15-20 minuter.
  6. Lägg äggulan i en bunke tillsammans med senap, vispa med en visp och tillsätt oljan försiktigt tills majon tjocknar. Smaka av med vinäger, pepparrot, gräslök, dill och salt. Tillsätt mera pepparrot om du vill ha mera ”drag”.
  7. Skär fisken i smala remsor och hacka den sedan fint.
  8. Fördela fisken på två tallrikar eller lägg i en ringform om du vill ha snygga cirklar.
  9. Lägg chips, grönkål, majo och picklad lök runt rödingen, dra några drag med svartpeppar på fisken och servera.
  10. Ställ gärna fram ett fat med resterande chips, grönkål och majo så kan man ta mera av det goda!

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*