Grönkålspaj med mycket ost

grönkålspaj4grönkålspaj2 grönkålspaj3

grönkålspaj1

Den här pajen blev god tyckte jag och kombon av ost och grönkål är perfekt. Vill du toppa den med någon god skinka eller salami så blir det gott men jag serverade det vid sidan om och även tzatziki och en tomatsallad.

INGREDIENSER

PAJDEG

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt

FYLLNING

  • 2 liter repad grönkål + olja att steka i
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde/mjölk, blanda som du vill, jag tog 2 dl grädde+1 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt + nymalen svartpeppar
  • 4-5 dl riven ost, gärna olika sorter och någon lagrad

Till servering: Tomatsallad, Tzatsiki, salami och lufttorkad skinka

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör ihop pajdegen med elvisp eller för hand och knåda den till en slät ”bulle” och lägg den kallt medan du preppar resten till pajen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa ihop ”gräddmjölk”, ägg, salt och peppar i en bunke och riv osten grovt.
  4. Fräs grönkålen mjuk i oljan några minuter och salta lite.
  5. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform eller smörj formen.
  6. Kavla degen till en rundel eller tryck ut degen direkt i pajformen.
  7. Tryck fast den ordentligt längs kanten, nagga botten och förgrädda pajskalet i 10-12 minuter.
  8. Lägg grönkålen i botten på pajformen, lägg osten på och häll äggstanningen över.
  9. Grädda i ca 30 minuter tills pajen fått  färg.
  10. Ät pajen ljummen eller rumstempererad och servera med tzatziki och en tomatsallad.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*