Fyllningen blev trattkantareller, champinjoner, spenat och vitlök. När det kallnat rörde jag ned en burk Philadelphiaost. Här blev det nu ett valsande i pastamaskinen och utstansning av rundlar i pasta degen, en tsk fyllning på varje rundel , hoptryck med en gaffel. Pillrigt men roligt pyssel!
Frida skötte kokningen i rejält saltat vatten och när de flöt upp blev de fångade med en hålslev.
INGREDIENSER
- 600g durumvete/TIPO 00 mjöl eller en mix av olika vetemjölssorter
- 6 st ägg
- 2 krm salt
Fyllning:
- 5 dl torkad svamp t.ex trattkantareller
- 8-10 medelstora färska champinjoner
- 200g färskost t.ex Philadelphia med örter
- salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör:
- Tomatsås, färdigköpt eller hemgjord
- 125 g brynt smör
- 2 dl riven lagrad ost t.ex lagrad Präst, Västerbotten eller Parmesan
- ruccolasallad och persilja eller basilika
Gör så här:
- Börja med fyllningen: Smula den torkade svampen i småbitar och lägg den i vatten.
- Skär champinjonerna i småbitar, hacka vitlök och skiva baconet.
- Stek baconet krispigt och lägg det åt sidan, spara lite av fettet och stek svampen i den (olja om du vill ha fyllningen vegetarisk.
- Krama vattnet ur den torkade svampen och stek nu all svamp krispig, låt vitlöken fräsa med och vänd ner 1 påse spenat, salta och peppra.
- När svampfräset svalnat så blanda ner färskosten till en jämn smet, smaka av med salt och peppar.
- Lägg mjölet i en hög på bakbordet/bänken och gör en grop i mitten där du knäcker i äggen.
- Ta en gaffel och arbeta sakta in mjölet i äggen till en smet som du sedan knådar ihop.
- Knåda in det mesta av mjölet till en fast deg och jobba på i 5-10 min.
- Låt sedan degen vila minst 30 min inlindad i plast i kylskåpet.
- Kör sedan degen i en pastamaskin, börja med den tjockaste storleken och jobba dig sedan nedåt till den tunna. Det funkar också att kavla om du är duktig på det!
- Nu kan du välja att stansa ut rundlar eller sporra fyrkanter.
- Lägg en tsk fyllning på pastarullen/kvadraten, gör knytet tätt och kläm med en gaffel runt kanten.
- Koka upp en stor kastrull med rejält saltat vatten och en hålslev är bra att fiska upp raviolin med.
- Lägg i pastan i det kokande vattnet och när pastan flyter upp är den klar ca 2-3 minuter.
- Servera på varma tallrikar tomatsås i botten, ruccola, raviolin, baconsmul, riven parmesan, brynt smör och något kryddgrönt på toppen t.ex basilika eller persilja.