Ravioli med svampfyllning, bacon och brynt smör

Vi har gjort pasta härhemma och det var gott efter all julmat. Jag har aldrig gjort fylld pasta tidigare och Frida och hennes pojkvän Filip dom hängde på pastafixet direkt. Vi gjorde en fyllning med svamp och färskost och serverade med en tomatsås, brynt smör, krispigt bacon och riven parmesan, gott tyckte vi! Vill man ha rätten vegetarisk så är det ju bara att skippa baconet.
Vi använde durumvete och ett TIPO 00 mjöl, ett finmalet mjöl som ska bli perfekt till pasta och pizza.
Mjölet på bänken, äggen i en grop i mitten och sen jobba in mjölet i äggen, snyggt jobbat Filip!

Fyllningen blev trattkantareller, champinjoner, spenat och vitlök. När det kallnat rörde jag ned en burk Philadelphiaost. Här blev det nu ett valsande i pastamaskinen och utstansning av rundlar i pasta degen, en tsk fyllning på varje rundel , hoptryck med en gaffel. Pillrigt men roligt pyssel!

Frida skötte kokningen i rejält saltat vatten och när de flöt upp blev de fångade med en hålslev.

INGREDIENSER

  • 600g durumvete/TIPO 00 mjöl eller en mix av olika vetemjölssorter
  • 6 st ägg
  • 2 krm salt

Fyllning:

  • 5 dl torkad svamp t.ex trattkantareller
  • 8-10 medelstora färska champinjoner
  • 200g färskost t.ex Philadelphia med örter
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör:

  • Tomatsås, färdigköpt eller hemgjord
  • 125 g brynt smör
  • 2 dl riven lagrad ost t.ex lagrad Präst, Västerbotten eller Parmesan
  • ruccolasallad och persilja eller basilika

Gör så här:

  1. Börja med fyllningen: Smula den torkade svampen i småbitar och lägg den i vatten.
  2. Skär champinjonerna i småbitar, hacka vitlök och skiva baconet.
  3. Stek baconet krispigt och lägg det åt sidan, spara lite av fettet och stek svampen i den (olja om du vill ha fyllningen vegetarisk.
  4. Krama vattnet ur den torkade svampen och stek nu all svamp krispig, låt vitlöken fräsa med och vänd ner 1 påse spenat, salta och peppra.
  5. När svampfräset svalnat så blanda ner färskosten till en jämn smet, smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg mjölet i en hög på bakbordet/bänken och gör en grop i mitten där du knäcker i äggen.
  7. Ta en gaffel och arbeta sakta in mjölet i äggen till en smet som du sedan knådar ihop.
  8. Knåda in det mesta av mjölet till en fast deg och jobba på i 5-10 min.
  9. Låt sedan degen vila minst 30 min inlindad i plast i kylskåpet.
  10. Kör sedan degen i en pastamaskin, börja med den tjockaste storleken och jobba dig sedan nedåt till den tunna. Det funkar också att kavla om du är duktig på det!
  11. Nu kan du välja att stansa ut rundlar eller sporra fyrkanter.
  12. Lägg en tsk fyllning på pastarullen/kvadraten, gör knytet tätt och kläm med en gaffel runt kanten.
  13. Koka upp en stor kastrull med rejält saltat vatten och en hålslev är bra att fiska upp raviolin med.
  14. Lägg i pastan i det kokande vattnet och när pastan flyter upp är den klar ca 2-3 minuter.
  15. Servera på varma tallrikar tomatsås i botten, ruccola, raviolin, baconsmul, riven parmesan, brynt smör och något kryddgrönt på toppen t.ex basilika eller persilja.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*