Potatis och purjolöksoppa

Av alla soppor så är väl den här den enklaste och dessutom jättegod och billig att göra. Vill du ha den matigare så stek kryddiga korvar eller bacon att toppa med. Vill du ha en vegetarisk topping så fräs på grönsaker eller rotsaker som du gillar t.ex, morot, rotselleri och palsternacka. Svamp, paprika och zucchini blir också gott. Nu kostar ju en paprika en halv förmögenhet så den kanske man skippar så länge!

INGREDIENSER 4 port

  • 1 kg potatis
  • 1 stor purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller höns
  • 1,2 liter vatten
  • 1 dl creme fraiche eller grädde, växtbaserat om du vill
  • 1-2 tsk vinäger eller citronsaft
  • smör eller olja
  • salt, gärna örtsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och dela potatisen i bitar.
  2. Ansa och skölj purjon, skiva den och hacka vitlöken.
  3. Fräs purjon mjuk i smör eller olja i några minuter men den ska inte få färg.
  4. Låt potatisen svänga med, tillsätt vatten och buljong, låt soppan koka tills potatisen är mjuk.
  5. Mosa sönder potatisarna med en slev eller mixa soppan, tippa i vatten om soppan är för tjock.
  6. Tillsätt creme fraiche eller grädde och smaka av med vinäger och kryddor.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*