Massor med rätter med “rödbätter”, mumsiga grejer det!

rotsakssallad

Mycket grönt och gott gillar jag och som ni ser så gillar jag rött också, rödbetor är grymt gott. Bara att koka dem, skala och äta med smör är ljuvligt men kombon med fetaost, chevre eller parmesan är också en hit. Dessutom passar det både till fågel fisk och kött. Idag plockade jag in allt utom fetaosten och baconet från landet 😉 men struntar du i baconet så blir det en god veggorätt.

Ja ni ser helt rätt varken baconet eller fetaostcremen är med på bild men ibland går det undan liksom.

Missa inte länkarna till några av mina vänners bloggar längst ner i inlägget!

 

ROTSAKSSALLAD MED FETAOSTCREME

INGREDIENSER för ca 3 port

  • 350g potatis
  • 3 stora rödbetor
  • 3 morötter
  • 1 stor näve spenat eller salladsblad av ngt slag
  • 100g fetaost
  • 1 dl hackad gräslök, persilja, timjan eller 1 msk torkade örter
  • 1/2 stor citron, saften av den
  • 2-3 msk raps eller olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 paket bacon om du inte vill ha rätten veggo då 😉
  • 2 dl creme fraiche
  • 50 g fetaost
  • 1 klyfta vitlök
  • salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba/skala potatisen och koka den i rejält saltat vatten.
  3. Skala moroten och rödbetorna, dela betorna i klyftor och moroten på längden 1 eller 2 gånger beroende på storlek, lägg dem på en varsin sida på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Ringla över olja, salta och vänd runt dem var för sig, kör i ugnen i ca 15-20 min.
  5. Blanda citron, olja och kryddor och vänd ner det i potatisen när den kokat klart och delats i bitar, +örterna.
  6. Stek bacon om du vill ha det och blanda ihop såsen, cremefraiche, smulad feta, riven vitlök+kryddor.
  7. Lägg potatisen i botten på ett fat, lägg på rotsakerna, spenat, fetaost i bitar, toppa med bacon!
  8. Servera med fetaostcreme och ett gott bröd!

 

LJUMMEN QUINOASALLAD MED KYCKLING OCH FETAOST

 

RIMMAD TORSKRYGG MED RÖDBETOR, BRYNT SMÖR OCH KAPRIS

 

Rödbetscarpaccio med matvete, nötkrisp och citronbakad feta

RÖDBETSCARPACCIO MED MATVETE, NÖTKRISP OCH CITRONBAKAD FETAOST

 

 

Rödbetor med chevre till saftig kycklingfilé

RÖDBETOR MED CHEVRE

 

Glimten i Grytan gillar också rödbetor!

Smarriga rödbetsrätter finns det här i Sandras Matkrypin!

Mera rödbetsrecept finns i Mårtenssons Kök!

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*